Translate

Wednesday, 25 November 2009

Μανιάτικες Δίπλες

















Η δίπλα είναι ένα τηγανητό κομμάτι ζυμαριού, που γίνεται με αλεύρι και αυγά. Γλυκαίνεται με σιρόπι ή με μέλι και πασπαλίζεται με ψιλοκομμένο καρύδι. Δεν είναι βλαβερό γλυκό, αρκεί να τηγανιστεί σε ελαιόλαδο και όχι σε σπορέλαιο. Αντέχει πολύ εκτός ψυγείου, μέχρι και δύο εβδομάδες. Όμοια σχεδόν με το ζυμάρι της δίπλας έχουν και τα ξεροτήγανα, που συνηθίζουν στα νησιά.









Μανιάτικες Δίπλες

23/10/09 από happyshelly

Υλικά:
10 αυγά
1 κιλό αλεύρι
χυμό από 1 λεμόνι
1 σφηνάκι λικέρ ή ούζο
1 κ.γ. ζάχαρη
1/2 κ.γ. αλάτι
250 γραμ. καρύδια
1 κ.σ. κανέλα

Σιρόπι:
1 κιλό νερό
1 κιλό ζάχαρη
1 κιλό μέλι
2 κ.σ. λάδι

Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ, τα χτυπάμε, ρίχνουμε το ποτό με το λεμόνι, μετά το αλάτι και τη ζάχαρη, ενώ χτυπάμε όλα αυτά.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Κρατάμε λίγο από αλεύρι στην άκρη. Κάνουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε μέσα το μείγμα των αυγών. Ζυμώνουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι, μέχρι να έχουμε μια πολύ σφιχτή ζύμη. Το τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε για 1 ώρα.
Βάζουμε μπόλικο λάδι σε μια κατσαρόλα να κάψει. Κόβουμε τη ζύμη μας σε μεγάλες ροδέλες και μετά ξανά στη μέση. Παίρνουμε μια ροδέλα. Την πατάμε λίγο με το χέρι. Βάζουμε τη μηχανή για τα ζυμαρικά στο 2 (χοντρή ζύμη) και περνάμε το ζυμάρι από μέσα. Μετά το περνάμε και μια δεύτερη φορά από το ίδιο σημείο. Βάζουμε τη μηχανή μας στο 4 (μεσαία ζύμη) και περνάμε τη λωρίδα μας από εκεί πάλι 2 φορές. Βάζουμε τη μηχανή στο 6 (λεπτή ζύμη) και περνάμε τη λωρίδα μας για 2 ακόμα φορές από μέσα. Έχουμε πλέον μια πολύ μακριά και λεπτή λωρίδα ζύμης. Έχουμε απλώσει πάνω στο τραπέζι μας ένα σεντόνι. Ακουμπάμε εκεί τη λωρίδα μας. Κάνουμε την ίδια διαδικασία και για τις υπόλοιπες λωρίδες. Φροντίζουμε να τις σκεπάσουμε με δροσερό σεντόνι και από πάνω για να μην ξεραθούν στο μεταξύ όσες κάνουμε. Κόβουμε τις λωρίδες μας σε κομμάτια ορθογώνια. Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης από αυτά που κόψαμε. Το ανοίγουμε λίγο με τα χέρια και το ρίχνουμε στο τηγάνι. Το γυρνάμε αμέσως και από την άλλη πλευρά. Μετά το τσιμπάμε από τη μια άκρη με ένα πιρούνι και το γυρνάμε γύρω γύρω για να πάρει το στρογγυλό σχήμα. Θέλει γρήγορες κινήσεις Για να τηγανιστούν, τις κρατάμε λιγο με το πιρούνι μας κάτω από το λάδι. Δεν θέλει πολύ, ίσα να πάρουν λίγο χρώμα. Μετά τις αφήνουμε όρθιες σε ένα ταψάκι να φύγει λίγο λάδι. Αφού φτιάξουμε τις δίπλες μας, κάνουμε το σιρόπι. Σε μεγαλούτσικη κατσαρόλα βράζουμε πρώτα τη ζάχαρη με το νερό για λίγο. Μετά προσθέτουμε το μέλι και το λάδι. Το λάδι το βάζουμε για να μη μαλακώνουν οι δίπλες. Το σιρόπι θα αφρίσει. Πρέπει να το ξαφρίσουμε. Όταν βράσει για λίγο, σβήνουμε το μάτι, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω. Βάζουμε μέσα στο σιρόπι μία μία δίπλα, τη γυρνάμε καλά και μετά τις βάζουμε στο ταψί. Έχουμε ανακατέψει το καρύδι με την κανέλα. Σε κάθε στρώση από δίπλες, ρίχνουμε καρυδάκι λοιπόν από πάνω και έτοιμες οι δίπλες μας.

No comments:

Post a Comment