Translate

Saturday 10 July 2010

Κεφαλοτύρι σαγανάκι με ψητές πιπεριές

Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα: περίπου 15΄

Υλικά (για 8 άτομα) :

4 φρέσκες πιπεριές Φλωρίνης



Για το σαγανάκι:

2 φέτες κεφαλοτύρι
ή πικάντικη γραβιέρα (περίπου 120 γρ. η μία)
2 - 3 κουτ. σούπας αλεύρι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα:

1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, κοπανισμένο, ή 1/2 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος, τριμμένος (με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα)
120 ml ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
1 κουτ. γλυκού θυμαρίσιο μέλι

Διαδικασία:

Σάλτσα: Βάζουμε στο μούλτι το λάδι, το ξίδι, τη μουστάρδα, το μέλι και το μυρωδικό της επιλογής μας και τα χτυπάμε μέχρι να προκύψει μια λεία σάλτσα.

Πιπεριές: Πλένουμε τις πιπεριές, τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος, αφαιρούμε το κοτσάνι και τα σπόρια και τις ψήνουμε όπως είναι σκέτες σε καλά ζεσταμένο γκριλ στην πάνω σκάλα για 8 λεπτά από τη μία πλευρά και 6 λεπτά από την άλλη ή σε δυνατό φούρνο (200° - 220° C) για περίπου 15 λεπτά.

Τις βάζουμε όπως είναι ζεστές σε ένα μπολ, τις σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και τις αφήνουμε για 15 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο μαλακώνει η φλούδα τους και ξεφλουδίζονται μετά πολύ εύκολα. Αφού τις ξεφλουδίσουμε, τις κόβουμε σε μικρές λεπτές λωρίδες, τις αλατοπιπερώνουμε και τις βάζουμε σε μια πιατέλα.

Σαγανάκι: Βάζουμε σε ένα μπολ νερό και σε ένα πιάτο το αλεύρι. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο τόσο όσο να καλύψει καλά τον πυθμένα του τηγανιού και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά.

Βουτάμε το τυρί στο νερό, μετά στο αλεύρι, το τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι, το βυθίζουμε πάλι στο νερό και το βάζουμε αμέσως αλλά στο καυτό λάδι προσεκτικά, γιατί θα πιτσιλίσει. Το τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσει και από τις δύο πλευρές για μερικά λεπτά και το αφήνουμε να στραγγίξει σε χαρτί κουζίνας. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τη δεύτερη φέτα τυριού. Βάζουμε το σαγανάκι στην πιατέλα με τις πιπεριές και, αν θέλουμε, περιχύνουμε με τη σάλτσα, αλλιώς τη βάζουμε σε ένα μπολ για να βουτάμε τις μπουκιές τυριού και πιπεριάς.

ΜΥΣΤΙΚΟ

Εναλλακτικά, στρώνουμε τον πάτο από ένα μικρό πυρέξ ή ταψάκι με τις πιπεριές, από πάνω σκορπάμε το τυρί σε κύβους, περιχύνουμε με τη σάλτσα και ψήνουμε στους 180° C στην πάνω σχάρα ή στο γκριλ μέχρι να ροδίσει.


http://trans.kathimerini.gr

No comments:

Post a Comment