Translate

Sunday 11 July 2010

Ταμπουλέ



Συστατικά:
30 γρ πληγούρι
600 γρ ώριμες, σφιχτές ντομάτες, κομμένες σε μικρούς κύβους
50 γρ κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
400 γρ μαϊδανό, ψιλοκομμένο, έχοντας αφαιρέσει μεγαλύτερο μέρος από το κοτσάνι
70 γρ δυόσμο, ψιλοκομμένο, μόνο τα φύλλα
1/4 κουταλάκι τριμμένη κανέλα
1/2 κουταλάκι τριμμένο μπαχάρι (ή μίγμα από 7 διαφορετικά Λιβανέζικα μπαχαρικά)
1/4 κουταλάκι τριμμένο μαύρο πιπέρι
Αλάτι
1 λεμόνι, χυμός
150 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
4 μαρούλια, πλυμένα και κομμένα



Οδηγίες:

Η κλασσική συνταγή ταμπουλέ περιλαμβάνει ως βασικά συστατικά τον μαϊδανό και την ντομάτα, μικρή ποσότητα φρέσκο κρεμμύδι, δυόσμο και μόλις ένα πασπάλισμα πληγούρι (η ποσότητα διαφέρει από οικογένεια σε οικογένεια, ή από περιοχή σε περιοχή, πάντα όμως είναι ελάχιστη σε σχέση με τα υπόλοιπα μυρωδικά και λαχανικά). Η σάλτσα για την σαλάτα μπορεί να είναι απλή, με χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, ή να αποκτήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον προσθέτοντας ενα μείγμα από 7 διαφορετικά Λιβανέζικα μπαχαρικά και κανέλα. Μερικοί προσθέτουν και λίγη ξερή καυτερή κόκκινη πιπεριά.



Ξεπλύντε το πληγούρι αρκετές φορές, με κρύο νερό. Στραγγίστε και τοποθετήστε το σε μπωλ. Ανακατέψτε με το πιρούνι μερικές φορές ωστε να γίνει αφράτο.



Βάλτε τις κομμένες ντομάτες σε μπωλ, ή στραγγίστε σε σίτα όσο ετοιμάζετε τα κρεμμύδια και τα μυρωδικά. Προσοχή – κόψετε τα μυρωδικά με καλό μαχαίρι σε επιφάνεια κοπής, για να μην τα τραυματίσετε. Μαζέψτε μια μεγάλη χούφτα και κόψτε σε μικρά, τραγανά κομμάτια.

Στραγγίστε τις ντομάτες από τον χυμό τους και βάλτε σε μεγάλο μπωλ. Προσθέστε τα φρέσκα κρεμμύδια και τα μυρωδικά. Πασπαλίστε το πληγούρι και από πάνω την κανέλα, τα μπαχαρικά και το πιπέρι. Αλατίστε. Προσθέστε το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο. Ανακατέψτε καλά. Δοκιμάστε και αν θέλετε προσθέστε κάποιο από τα καρυκεύματα. Σερβίρετε αμέσως με το μαρούλι.

No comments:

Post a Comment