Translate

Monday 12 July 2010

Παέλια

Υλικά
1 μικρό κοτόπουλο
10 μεγάλες γαρίδες
1/2 κιλό μύδια με το κέλυφος
μερικές γυαλιστερές και αχιβάδες (προαιρετικά)
μερικές καραβίδες (προαιρετικά)
1 σουπιά καθαρισμένη και κομμένη μικρά κομμάτια
2 – 3 μέτρια καλαμάρια καθαρισμένα και κομμένα ροδέλες
1 φλ. τσαγιού αρακάς
1/2 φλ. τσαγιού φασολάκια πράσινα
2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα ή περασμένα στο μπλέντερ
3 μέτριες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και τριμμένες
1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
4 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κύβους και μερικές λωρίδες για διακόσμηση
2 δόσεις σαφράν (κρόκο)
αλάτι, μερικά κλαδάκια δεντρολίβανου

Εκτέλεση
Καθαρίζετε το κοτόπουλο και το σπάτε σε κομμάτια 2 εκατοστών περίπου. Από αυτά κρατήστε για την παέγια τα πιο ψαχνά (μπούτια, στήθος) και τα υπόλοιπα χρησιμοποιήστε τα για το ζωμό (αν δεν έχετε ήδη έτοιμο ζωμό).
Πλένετε καλά τα όστρακα και τα βάζετε σε αλατόνερο αρκετή ώρα για να βγάλουν την άμμο που μπορεί να έχουν.
Ζεσταίνετε σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι, ή σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο το ελαιόλαδο και ροδίζετε το κοτόπουλο. Προσθέτετε το κρεμμύδι και μαγειρεύετε λίγο ακόμη. Προσθέτετε την ντομάτα και αφήνετε το φαγητό να βράσει για 10 – 15 λεπτά. Εν τω μεταξύ διαλύετε το σαφράν σε μικρή ποσότητα ζωμού και το κρατάτε κατά μέρος. Προσθέτετε στο φαγητό τα καλαμαράκια, την σουπιά, τον αρακά και τα φασολάκια. Βράζετε για άλλα 10 λεπτά. Τέλος προσθέτετε το ζωμό, το σαφράν, την πιπεριά σε κύβους και το ρύζι. Δοκιμάζετε και αλατίζετε ανάλογα. Αφού βράσει για λίγο ακόμη το φαγητό, το αποσύρετε από την φωτιά και το βάζετε στο ειδικό ταψί για παέλια ή αν δεν έχετε σε μεγάλο στρογγυλό ταψί. Σκορπίζετε μέσα στο ταψί τα όστρακα και βάζετε από πάνω τις γαρίδες και τις καραβίδες. Διακοσμείτε με τις λωρίδες της πιπεριάς και τα κλαδάκια του δεντρολίβανου και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου. Βγάζετε από το φούρνο, αφήνετε λίγα λεπτά να κρυώσει και σερβίρετε όπως είναι με το ταψί.

No comments:

Post a Comment