Translate

Monday 12 July 2010

Λαχανοντολμάδες

του Ηλία Μαμαλάκη
Τους λαχανοντολμάδες τους κάνουν σε όλη την Ελλάδα. Από απλά νηστίσιμους χωρίς κρέας μέχρι περίπλοκους με 2 ειδών κιμάδες και πολύ κρεμμύδι. Επέλεξα να σας προτείνω μια δοκιμασμένη συνταγή που μου την κάνανε στη Θεσσαλονίκη.


Υλικά για 6-8 άτομα

1 μεγάλο λάχανο γύρω στα 2 κιλά αφράτο
700 γραμ χοντροκομμένο χοιρινό κιμά
1 φλιτζ τσαγιού ρύζι για πιλάφι
1 τριμμένο κρεμμύδι
3 κουτ σούπας μαϊντανός προαιρετικά
1 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο
2 αβγά
χυμό από 1 ½ λεμόνι
αλάτι, πιπέρι


Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε 1 ½ λίτρο νερό και το αφήνουμε να βράσει. Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το κοτσάνι από το λάχανο. Ξεφυλλίζουμε τα φύλλα του λάχανου ένα- ένα ενώ είναι ακόμα μέσα στη κατσαρόλα με το νερό και τα ακουμπάμε σε ένα ταψάκι. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το χοντροκομμένο κιμά, ρίχνουμε το κρεμμύδι και ζυμώνουμε με τα χέρια τα δύο υλικά. Προσθέτουμε το ρύζι και ξαναζυμώνουμε τα υλικά να γίνει το μίγμα ομοιογενές. Το αλατίζουμε και προσθέτουμε στο μίγμα 1 φλιτζ τσαγιού νερό. Ζυμώνουμε να γίνει το μίγμα αφράτο. Εάν θέλουμε προσθέτουμε και το μαϊντανό. Κόβουμε τα φύλλα του λάχανου σε παραλληλόγραμμα κομμάτια στην άκρη τους βάζουμε μια κοφτή κουταλιά γέμιση και τα τυλίγουμε σε ντολμάδες. Παίρνουμε τη κατσαρόλα που θα βράσουν οι ντολμάδες, βάζουμε στο πάτο 1-2 φύλλα λάχανο ολόκληρα και από πάνω τοποθετούμε τους ντολμάδες κυκλικά και σφικτά. Μόλις βάλουμε όλους τους ντολμάδες στη κατσαρόλα ρίχνουμε το φλιτζ ελαιόλαδο και απογεμίζουμε με νεράκι μέχρι να σκεπαστούν οι ντολμάδες τουλάχιστον 1 δάκτυλο.


Ακουμπάμε από πάνω τους 1 πιάτο για να μην χορεύουν όσο ψήνονται και διαλυθούν και τους μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά περίπου για ¾ της ώρας.
Όσο μαγειρεύονται και προς το τέλος του χρόνου ετοιμάζουμε το αβγολέμονο.


Χωρίζουμε σε 2 μπολ τους κρόκους από τα ασπράδια. Κτυπάμε τα ασπράδια σε μια σφικτή μαρέγκα και τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν. Ενσωματώνουμε τα δύο υλικά, ρίχνουμε το λεμόνι και μπόλικο ζουμάκι από τους λαχανοντολμάδες. Ρίχνουμε το μίγμα μέσα στη κατσαρόλα, αναταράσσουμε καλά , αφήνουμε να πάρει μια πολύ ελαφριά βράση και τους σερβίρουμε σε πιατέλα.

Πηγή: http://www.protagon.gr/

No comments:

Post a Comment