ΥΛΙΚΑ :
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
- 1.300 γρ. ελαιόλαδο
- 300 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη μαλακωμένο
- 320 γρ. ζάχαρη
- 2 ποτήρια του νερού αλισίβα (αλουμινόνερο από το φαρμακείο)
- 4 φλιτζάνια φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- 1 κουτ. της σούπας αμμωνία
- 1/2 κουτ. της σούπας μαγειρική σόδα
- 1 φλιτζάνι κονιάκ
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- αλεύρι περίπου 1 πακέτο
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- 3 γεμάτα φλιτζάνια καρυδόψιχα κοπανισμένη
- λίγη κανέλα σκόνη
- 1 κουτ. του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 2 κουτ. του γλυκού σουσάμι
- 3 κουτ. της σούπας ζάχαρη
- λίγο νερο ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
- 3 φλιτζάνια μέλι
- 3 φλιτζάνια ζάχαρη
- 4 φλιτζάνια νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Σε μία μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε τη ζάχαρη, το λάδι και το βούτυρο και χτυπάμε καλά το μίγμα. Προσθέτουμε λίγη λίγη την αλισίβα. Διαλύουμε την αμμωνία στο χυμό του πορτοκαλιού και το προσθέτουμε και αυτό λίγο λίγο. Κατόπιν προσθέτουμε τη σόδα, το ξύσμα και το κονιάκ. Συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγα ακόμη λεπτά. Αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα. Συνεχίζουμε μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη.
2. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης. Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης, το πατάμε καλά να απλώσει και τοποθετούμε λίγη γέμιση στο κέντρο του. Το πλάθουμε σε ρολό, το πατικώνουμε λίγο, διακοσμούμε, αν θέλουμε, πιέζοντάς το στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και τοποθετούμε σε ταψί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη.
3. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα τα υλικά του σιροπιού και αφήνουμε να βράσουν για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά. Ξαφρίζουμε.
4. Όταν τα μελομακάρονα είναι έτοιμα και πριν κρυώσουν τελείως, βουτάμε μερικά στο σιρόπι, το οποίο δεν αποσύρουμε από τη φωτιά, αλλά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στο χαμηλό. Βγάζουμε αμέσως, πασπαλίζουμε με την καρυδόψιχα και τοποθετούμε σε πιατέλα.
Υλικά:
•1 κούπα μαγειρικό λίπος
•1 κούπα καλαμποκέλαιο
•1 κούπα γάλα
•1 κούπα ζάχαρη
•2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
•1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
•1 κουταλάκι αλάτι
Για τη γέμιση:
•1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
•1 κουταλάκι κανέλα
•1/4 κουταλάκι γαρίφαλο
•1 κουταλιά ζάχαρη
Για το σιρόπι:
•4 κούπες ζάχαρη (αν θέλετε αντικαταστήστε τη μισή με μέλι)
•3 κούπες νερό
•1-2 ξύλα κανέλας
Εκτέλεση:
1. Βάζετε στο μπλέντερ τα 5 πρώτα υλικά και χτυπάτε για 5 λεπτά. Κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέϊκιν πάουντερ και το αλάτι σ' ένα μεγάλο μπολ. Αδειάζετε μέσα τα χτυπημένα υλικά και ζυμώνετε έως ότου γίνει μαλακή η ζύμη. Προσθέτετε, αν χρειαστεί, κι άλλο αλεύρι. Ανακατεύετε τα υλικά της γέμισης.
2. Χωρίζετε τη ζύμη σε κομματάκια (περίπου 40). Τα πατάτε με τα δάκτυλα σε φυλλαράκια, βάζετε στο κέντρο από ένα κομματάκι γέμιση, και τα κλείνετε πατώντας πάλι με τα δάκτυλα τις άκρες για να κολλήσουν. Με τις μύτες δύο πιρουνιών κεντάτε τσιμπώντας την επιφάνεια. Αραδιάζετε σε βουτυρωμένο ταψάκι και ψήνετε σε φούρνο 175 βαθμών Κελσίου για 30 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
3. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το νερό και διαλύετε μέσα σε αυτό τη ζάχαρη. Προσθέτετε τα ξυλαράκια της κανέλας και βράζετε το σιρόπι 3-4 λεπτά. Ρίχνετε τα μελομακάρονα, λίγα-λίγα κάθε φορά, μέσα στο σιρόπι που σιγοβράζει και αφήνετε να σταθούν για μερικά λεπτά. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα αραδιάζετε σε πιατέλα.
Φοινίκια (Μελομακάρονα Σμυρνέικα)
Τα μελομακάρονα ή αλλιώς φοινίκια αποτελούν μια παραδοσιακή συνταγή για τα Χριστούγεννα.
Η συνταγή που ακολουθεί είναι πολύ εύκολη.
Για να φτιάξουμε τα φοινίκια ακολουθούμε την εξής διαδικασία:
Χτυπάμε το λάδι στο μίξερ μέχρι να ασπρίσει .
Ρίχνουμε την σόδα και μετά απο λίγο το σταχτόνερο. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Αφου ανακατευτούν ολα καλα, ριχνουμε ενα ποτήρι απο την ζάχαρη και την βανίλια. Αφου διαλυθεί η ζάχαρη προσθέτουμε σιγά σιγά το αλευρι.
Προσοχη!Αν δούμε οτι δεν χρειάζεται όλο, χρησιμοποιούμε μόνο όσο αλευρι πάρει η ζύμη μας
Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθουμε σε μακρόστενα μελομακάρονα.
Τα βάζουμε σε ένα ταψί και ψηνουμε στους 175 βαθμους για 15 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Βράζουμε το μέλι με τα 2 ποτήρια ζάχαρη και το νερό για 5 λεπτά.
Βουτάμε λίγα λίγα τα μελομακάρονα μέχρι να μελώσουν.
Ανακατεύουμε το καρύδι με την κανέλα.
Βγάζουμε τα μελομακάρονα , τα απλώνουμε σε μία πιατέλα και πασπαλίζουμε με το καρύδι και την κανέλα .
Στολίζουμε τις πιατέλες και καλύπτουμε τα μελομακάρονα με μεμβράνη αν δεν πρόκειται να τα καταναλώσουμε άμεσα.
No comments:
Post a Comment