Translate

Wednesday 25 November 2009

Εργολάβοι

















Ο εργολάβος μοιάζει με αφράτο γεμιστό μπισκότο. Έχει ζύμη από αμυγδαλόπαστα, ασπράδια αυγού, ζάχαρη και γέμιση κρέμα βουτύρου ή πιο σπάνια μαρμελάδα. Για αν διατηρείται φρέσκος, στα ζαχαροπλαστεία τον τυλίγουν σε σελοφάν και στα σπίτια τον διατηρούν σε καλά κλεισμένα πλαστικά δοχεία. Σε όσους αρέσουν τα αμυγδαλωτά αρέσουν και οι εργολάβοι.



Υλικά

400 γρ αμυγδαλόψυχα (αμύγδαλα ασπρισμένα)
λίγα αμύγδαλα φιλέ για το τελείωμα
3 ασπράδια
μια σταλίτσα αλάτι (μια πρέζα)
250 γρ ζάχαρη
2 βανίλιες ή λίγο λικέρ


Εκτέλεση
Αλέθουμε τα αμύγδαλα λίγα – λίγα στο μπλέντερ ώσπου να γίνουν πολύ μικροί κόκκοι και τα ανακατεύουμε σε μια λεκανίτσα με την ζάχαρη και τις βανίλιες. Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι μαρέγκα και τα ρίχνουμε σιγά – σιγά, στα υπόλοιπα υλικά, ζυμώνοντας απαλά ώσπου να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Βάζουμε την ζύμη για 20 λεπτά στο ψυγείο για να σφίξει και να πλάθετε ευκολότερα.
Βρέχουμε με λίγο νερό τα δάχτυλα μας, παίρνουμε λίγη ζύμη – σαν ένα καρύδι – και πλάθουμε είτε μακρόστενα, είτε στρογγυλά. Πρέπει να είναι χοντρούλια για να γίνουν αφράτα μέσα όταν ψηθούν. Ρίχνουμε από πάνω και περιμετρικά λίγο αμύγδαλο φιλέ και τα τοποθετούμε, σε μια λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος, προσέχοντας να έχουν αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί απλώνουν. Επίσης να είναι όλα τα κομμάτια όμοια – όχι άλλα λεπτά και άλλα χοντρά γιατί τα μεν θα ψηθούν πολύ και τα δε, θα είναι άψητα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 20-22 λεπτά, προσέχοντας να έχουν μόνο ροδοκόκκινο χρώμα και όχι χρυσοκίτρινο γιατί όταν κρυώσουν σκληραίνουν πολύ.

No comments:

Post a Comment