Translate

Sunday 5 February 2012

Χωριάτικη πίτα με κιμά και πουρέ

Υλικά:
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
3 καρότα ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο
1 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα
1/2 φλ. τσαγιού λευκό κρασί ξηρό
400 γραμμ ντοματάκια ολόκληρα (1 κονσέρβα)
2 δαφνόφυλλα
3 κ.σ. φρυγανιά τιμμένη

Για τον πουρέ:

1 κιλό πατάτες βρασμένες με τη φλούδα τους
1/2 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα χλιαρό
1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
1 κ.σ. βούτυρο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Εκτέλεση:

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο. το σέλερι και ελάχιστο αλάτι για να αποβάλουν τα λαχανικά τα υγρά τους, σοτάρουμε σε χαμηλή φωτια για 6-7 λεπτά να μαλακώσουν, αλλα όχι να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε το σκόρδο ολόκληρο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτα.
Προσθέτουμε και τον κιμά και σοτάρουμε μέχρι να αλάξει χρώμα.
Προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα, τισ ντομάτες και το κρασί.
Αφήνουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
Τέλος προσθέτουμε το γάλα, που θα βοηθήσει το ραγού κιμά να μελώσει και θα το κάνειο γευστικό.
Σκεπάζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά χωρίς να προσθέσουμε νερό για 35-40 λεπτά.
Στο τέλος θα έχει γίνει ο κιμάς μελωμένος και η σάλτσα πυκνή.
Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος η ταρτιέρα κεραμική και πασπαλίζουμε με φρυγανιά.
Στο μεταξύ έχουμε βράσει τις πατάτες με τη φλούδα τους.
Τις ξεφλουδίζουμε και τις πολτοποιούμε με ένα πιρούνι.
Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο, αλατοπίπερο, και ανακατεύουμε καλά.
Αδειάζουμε τον πουρέ πάνω στον κιμά και ψήνουμε τη χωριάτικη πίτα στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά.
Χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ο πουρές

No comments:

Post a Comment