Translate

Monday 16 November 2009

Κοτόπιτα με πράσα

















Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά για να βράσει το κοτόπουλος + 20 λεπτά για την προετοιμασία

Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα

Μερίδες: 8 σαν κυρίως φαγητό



Υλικά:

Για τη ζύμη:

4

Κούπες

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½

Κούπα

Ελαιόλαδο

2


Αυγά

1/2

Κούπα

Χλιαρό νερό, σύν 2 κουταλιές

½

κ.γ.

Αλάτι

½

Κούπα

Γραβιέρα

Γέμιση:

1


Στήθος κοτόπουλο βρασμένο και κομμένο σε μικρά κομματάκια

200

Γραμμάρια

Μυζήθρα ή φέτα

75

Γραμμάρια

Γραβιέρα (περίπου ½ κούπα)

2


Αυγά

½

Κούπα

Ελαιόλαδο

2

Μέτρια

Πράσα, μόνο το άσπρο μέρος, ψιλοκομμένα

3

Μέτρια

Κρεμμυδάκια φρέσκα, το άσπρο μέρος, ψιλοκομμένα

3

Κουταλιές

Αλεύρι

1

Κούπα

Ζωμό από το κοτόπουλο

½

Κούπα

Άνηθο, ψιλοκομμένο

½

Κούπα

Μαϊντανό, ψιλοκομμένο



Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1/8

κ.γ.

Μοσχοκάρυδο

½

κ.γ.

Καρίνο (μπαχαρικό για κοτόπουλο)



Ελαιόλαδο για άλειμμα

Εκτέλεση:

1.

Ετοιμάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 1 ώρα.

2.

Βράζουμε το κοτόπουλο και αφαιρούμε πέτσες και κόκκαλα και το κόβουμε κομματάκια.

3.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

4.

Προσθέτουμε τα 2/3 από το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε να καβουρδιστεί να γίνει ρου. Προσθέτουμε το ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

5.

Κτυπάμε τα αυγά ξεχωριστά και τα προσθέτουμε σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς να μη μας κόψουν.

6.

Προσθέτουμε το κοτόπουλο, αλατοπίπερο και τα υπόλοιπα μπαχαρικά.

7.

Λιώνουμε τη μυζήθρα (ή φέτα) και τρίβουμε τη γραβιέρα και τα προσθέτουμε στο μείγμα.

8.

Τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον ανηθο και ανακατεύουμε.

9.

Διαιρούμε τη ζύμη σε δύο μέρη, το ένα να είναι μεγαλύτερο για να καλύψει και τα πλαϊνά ενός στρογγυλού ταψιού 28 εκ.

10.

Λαδώνουμε το ταψί και βάζουμε το μεγάλο φύλλο από κάτω. Το φύλλο αυτό έχει αρκετή ελαστικότητα και έτσι μπορείτε να το φέρετε ακριβώς εκεί που θέλετε.

11.

Βάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε καλά να πάει παντού.

12.

Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και κόβουμε όσο φύλλο περισσεύει.

13.

Παίρνουμε τα δύο φύλλα και τα ενώνουμε, κάνοντας κόθρο.

14.

Βουρτσίζουμε το φύλλο με ελαιόλαδο.

15.

Με κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε τα κομμάτια.

16.

Ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινήσει, περίπου 1 ώρα.



Πηγή: http://www.kopiaste.info

No comments:

Post a Comment