Translate

Saturday 17 July 2010

Ψωμί με ελιές, ρίγανη και ελαιόλαδο

του Ηλία Μαμαλάκη

Το ψωμάκι της Κυριακής και της Σχόλης. Για να μοσχομυρίσει το σπίτι φρεσκοψημένο ψωμί.

Υλικά για 12 ψωμάκια:

1 κιλό αλεύρι σταρένιο
20 γραμ μαγιά
650 γραμ χλιαρό νερό
15 γραμ αλάτι
1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
1 κουτ σούπας ρίγανη
30 ελιές θρούμπες καθαρισμένες από το κουκούτσι και κομμένες στη μέση
Ελαιόλαδο για το άλειμμα της φόρμας

Ρίχνετε μέσα στον κάδο του μίξερ το αλεύρι κοσκινισμένο. Σε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό διαλύετε το αλάτι και τη μαγιά. Τα αφήνετε να ωριμάσουν για περίπου 5-6 λεπτά. Βάζετε μπρος το ζυμωτήριο του μίξερ σας και ενώ περιστρέφετε αργά-αργά ρίχνετε μέσα το μίγμα της μαγιάς. Σιγά-σιγά αρχίζετε να προσθέτετε νερό. Συνεχίζετε το ζύμωμα για αρκετά λεπτά ακόμα και μέχρι η ζύμη να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του κάδου και να γίνει μια μεγάλη μπάλα. Την αδειάζετε μέσα σε μια καλά αλευρωμένη λεκανίτσα και την ακουμπάτε σε μια ζεστή γωνιά της κουζίνας καλά σκεπασμένη με πετσέτες και μια κουβέρτα. Την αφήνετε να φουσκώσει για περίπου 35 λεπτά. Την ακουμπάτε επάνω σε μια λεία αλευρωμένη επιφάνεια, την πιέζετε με το χέρι σας να ανοίξει σε μεγάλο δίσκο και ρίχνετε από πάνω τις καθαρισμένες ελιές και τη ρίγανη. Διπλώνετε τη ζύμη και αρχίζετε να τη ζυμώνετε με το χέρι περιχύνοντάς τη με το ελαιόλαδο (1 φλιτζανάκι του καφέ).

Συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι να απορροφηθεί εντελώς το λάδι. Χωρίζετε τη ζύμη στα τρία και τους δίνετε μακρόστενο σχήμα. Παίρνετε τρεις αντικολλητικές φόρμες μήκους περίπου 30 εκατ τις λαδώνετε και αυτές καλά και βάζετε μέσα τη ζύμη. Τη πιέζετε να ακουμπήσει καλά, τις σκεπάζετε με πετσέτες και κουβέρτα και αφήνετε και πάλι τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου 35-40 λεπτά. Πριν τις βάλετε στο φούρνο για ψήσιμο χαράξτε με ένα μαχαίρι από πάνω κάνοντας 3-4 χαρακιές.
Ψήστε τις στους 200ο για 45-50 λεπτά και μέχρι να κάνουν μια όμορφη ρόδινη κρούστα από πάνω. Τα βγάζετε τα ξεφορμάρετε αμέσως και τα βάζετε στη ψωμιέρα.


Πηγή: http://www.protagon.gr/

No comments:

Post a Comment