Συστατικά
αλάτι
10-12 φλιτζάνια νερό
μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
ματσάκι ψιλοκομμένα ασκαλώνια
μισό κιλό αρνίσιος κιμάς (ωμοπλάτη)
2-3 ψιλοκομμένα μαρούλια
2 φλιτζάνια φρέσκος πλατύφυλλος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
2 φλιτζάνια φρέσκος ψιλοκομμένος άνηθος
2/3 φλιτζανιού μακρύκοκκο ρύζι
3 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
χυμός από 2-3 λεμόνια
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Ξεπλένετε πάρα πολύ καλά τα εντόσθια με κρύο νερό και τα ψιλοκόβετε. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε τη συκωταριά και τον κιμά μέχρι να πάρουν ένα ανοιχτό καφετί χρώμα. Τα βγάζετε μετά με μια τρυπητή κουτάλα, προσθέτετε τα ασκαλώνια και τα τσιγαρίζετε, ανακατεύοντας τα παράλληλα, μέχρι να μαζέψουν.
Ξαναβάζετε τα κρέατα στην κατσαρόλα μαζί με το νερό και λίγο αλάτι και τα αφήνετε να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 30 λεπτά, αφαιρώντας τον αφρό που σχηματίζεται από τον βράσιμο.
Προσθέτετε το ρύζι, το μαρούλι και τα μυρωδικά στην κατσαρόλα και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσει αρκετά το μαρούλι και να γίνει κανονικά το ρύζι.
Σε μια μεγάλη μεταλλική γαβάθα, χτυπάτε τα αυγά με το λεμόνι μέχρι να αφρατέψουν. Λίγο πριν σερβίρετε τη σούπα, φτιάχνετε το αυγολέμονο: παίρνετε μια κουταλιά από τη σούπα -χωρίς όμως ρύζι ή μαρούλι, μόνο ζουμί- και την χύνετε σιγά-σιγά στο μείγμα με το αυγό και το λεμόνι. Επαναλαμβάνετε με ακόμη μια κουταλιά της σούπας ζουμί. Σβήνετε το μάτι και προσθέτετε το αυγολέμονο. Αναδεύετε καλά τη σούπα έτσι ώστε να πάει παντού το αυγολέμονο. Αλατοπιπερώνετε όσο χρειάζεται και σερβίρετε αμέσως.
Σημείωση:
Πηγή: http://www.gourmed.gr/
No comments:
Post a Comment