Translate

Thursday, 19 November 2009

Αμυγδαλωτοί κουραμπιέδες













Υλικά

  • 600 γρ. αμύγδαλο ψίχα με τη φλούδα
  • 600 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 225 γρ. ζάχαρη ψιλή
  • 900 γρ. αλεύρι
  • 2 κουταλάκια κανέλα
  • 1 φλιτζανάκι μπράντι
  • Αχνη ζάχαρη




Ετοιμασία

  1. Χτυπάμε το βούτυρο πάρα πολύ καλά. Δεν το λυπόμαστε καθόλου.
  2. Οταν ασπρίσει προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  3. Μόλις αφομοιωθεί η ζάχαρη προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους και το κονιάκ, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα.
  4. Συνεχίζουμε με τα αμύγδαλα και το αλεύρι. (Σ΄ αυτή τη φάση θα χρειασθεί να αλλάξουμε τα αναδευτήρια του μίξερ γιατί το μίγμα παίρνει πλέον μορφή ζύμης.) Στο τέλος πρέπει να είναι μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
  5. Πλάθουμε του κουραμπιέδες στο σχήμα που θέλουμε και τους ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.
  6. Οταν τους βγάλουμε τους αφήνουμε να κρυώσουν, τους κυλούμε σε άχνη ζάχαρη και τους τοποθετούμε στην πιατέλα στρώσεις-στρώσεις και σε κάθε μία στρώση πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Και επειδή έπαθα, έμαθα:
Ο φούρνος να ανάβει στο πάνω-κάτω. Ποτέ στον αέρα.
Αν τυχόν όταν τους βγάλετε από το ταψί διαλύονται, είναι πιθανόν να σας έχει ξεφύγει το βούτυρο. Βάλτε τους σε απορροφητικό χαρτί και ζαχαροαχνώστε τους την επομένη. Το χαρτί θα έχει απορροφήσει το επιπλέον βούτυρο.

Είναι η συνταγή για τους φημισμένους κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης Καβάλας και προέρχεται από τη Μικρά Ασία.

Τη συνταγή συνιστά: η Αλέκα Νικολαϊδου

No comments:

Post a Comment