Translate

Thursday, 25 February 2010

Μουσακάς















Υλικά
1 κιλό μελιτζάνες
1 κιλό πατάτες
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 – 3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
500 γρ. ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
4 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη
λάδι για τηγάνισμα
για τη μπεσαμέλ
1 λίτρο γάλα
90 γρ. βούτυρο
90 γρ. αλεύρι
αλάτι, άσπρο πιπέρι, τριμμένο μοσχοκάρυδο
επιπλέον
½ φλ. τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι
4 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά
30 γρ. βούτυρο σε κομματάκια

Εκτέλεση
Kόβετε σε φέτες τις μελιτζάνες και τις αλατίζετε. Τις αφήνετε να ξεπικρίσουν. Εν τω μεταξύ καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε φέτες. Ζεσταίνετε λάδι σε τηγάνι και τις τηγανίζετε ελαφρά. Τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Πλένετε και στεγνώνετε τις μελιτζάνες. Στρώνετε ένα ταψί με λαδόκολλα και απλώνετε πάνω τις μελιτζάνες. Τις ψήνετε στο φούρνο για 20 περίπου λεπτά. Σε τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και καβουρδίζετε τον κιμά με το κρεμμύδι. Προσθέτετε τις ντομάτες, το μαϊντανό , αλατοπίπερο και λίγη ζάχαρη. Αφήνετε να σιγοψηθεί, μέχρι να σωθούν τα υγρά του. Σε λαδωμένο ταψί στρώνετε τις πατάτες. Τις αλατοπιπερώνετε. Από πάνω στρώνετε τις μελιτζάνες και τις πιπερώνετε. Τέλος απλώνετε τον κιμά.
Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ. Ζεσταίνετε το γάλα (προσοχή να μην κάψει). Λιώνετε σε κατσαρόλα το βούτυρο και προσθέτετε λίγο – λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας. Μαγειρεύετε για λίγο, αλλά προσέχετε να μην σκουρύνει το μίγμα. Kατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε το γάλα, ανακατεύοντας συνέχεια με σύρμα. Ξαναβάζετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει. Προσθέτετε αλάτι, άσπρο πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Αδειάζετε τη μπεσαμέλ πάνω από τη στρώση του κιμά. Πασπαλίζετε με το τυρί, τη φρυγανιά και τα κομματάκια του βουτύρου. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για μία ώρα περίπου. Αφήνετε για 15 – 20 λεπτά το φαγητό στο φούρνο αφού τον σβήσετε, με ανοιχτή την πόρτα. Το βγάζετε εντελώς από το φούρνο και αφήνετε να μείνει τουλάχιστον μισή ώρα πριν το σερβίρετε.

Σημ.: Παραδοσιακά ο μουσακάς γίνεται με τηγανιτές μελιτζάνες, αλλά σε αυτή την περίπτωση πρέπει να τις ετοιμάσετε από το προηγούμενο βράδυ και να τις αφήσετε να στραγγίξουν, αλλάζοντας το απορροφητικό χαρτί τουλάχιστον 3 – 4 φορές. Επίσης έτσι το φαγητό γίνεται πιο βαρύ και πιο παχυντικό.

No comments:

Post a Comment