Translate

Sunday 19 October 2014

Λουκάνικα Χωριάτικα με πράσο

Σήμερα αποφάσισα να γράψω πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε λουκάνικα χωριάτικα με πράσο.
Δεν είναι δύσκολο, απλά θέλει υπομονή.Σαν μάγειρας το διασκέδασα με την ψυχή μου.
Λίγη φαντασία και σε λίγες ώρες θα μπορείτε να γυρίσετε νοερά στα παιδικά σας χρόνια τότε που κοντά στα Χριστούγεννα στο χωριό οι μυρουδιές από τα λουκάνικα και τις τσιγαρίδες  ήταν σε κάθε σοκάκι και δρόμο και το κάθε σπίτι είχε τουλάχιστον έναν μάστορα που καταπιανόταν με τα εδέσματα αυτά.
Λίγη θέληση ένα κοφτερό μαχαίρι και ξεκινάμε.

Υλικά:

1 κιλό χοιρινό λαιμό (χωρίς να αφαιρέσετε το λίπος)
1 κιλό μπούτι χοιρινό
2 πράσα ψιλοκομμένα
Πιπέρι μαύρο
Πιπέρι κόκκινο
Ρίγανη
Θυμάρι
Μπαχάρι σε σκόνη
3-4 μέτρα έντερο για λουκάνικα (οι διαμένοντες στο εξωτερικό μπορούν να αγοράσουν συνθετικό από τον χασάπη, πωλείται με το μέτρο και είναι σχετικά φθηνό 0,80 cents το μέτρο και είναι καθαρισμένο)

Εκτέλεση:

Πριν ξεκινήσουμε την συνταγή θα σας πω ότι εγώ δεν πέρασα το κρέας από τη μηχανή του κιμά, απλά το έκανα κιμά με το μαχαίρι μου κόβοντας το στην αρχή σε ψιλά κομματάκια και επανέλαβα το βήμα μέχρι το κρέας να γίνει ένας χοντροκομμένος κιμάς, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα μου που έκανε χωριάτικα λουκάνικα χωρίς μηχανή του κιμά.
Για όσους είναι δύσκολο υπάρχει και η λύση να σας ετοιμάσει το κρέας σε χοντροκομμένο κιμά ο χασάπης.



Θα χρειαστούμε μια λεκάνη αρκετά μεγάλη να μπορούμε να ανακατέψουμε τον κιμά με το πράσο και τα μπαχαρικά.
Όπως διαβάσατε παραπάνω δεν αναφέρω ποσότητες στα μπαχαρικά και αυτό είναι γιατί ο καθένας μας μπορεί να προσθέσει λίγο από τα παραπάνω να κάνει ένα μικρό κεφτέ και να το δοκιμάσει μέχρι η γεύση να έρθει στα γούστα του.
Η καλύτερη δόση είναι 1/2 κουταλάκι του τσαγιού μπαχάρι, πιπέρι κόκκινο και αλάτι.
1/4 κουταλάκι του τσαγιού μαύρο πιπέρι , ρίγανη και θυμάρι στην μύτη του κουταλιού, και δοκιμάζετε και συμπληρώνετε μέχρι να έρθει στα μέτρα σας η γεύση.
Προσοχή θέλει στο αλάτι γιατί αν έχετε πάρει συνθετικό έντερο αυτό είναι αρκετά αλμυρό από μόνο του .
Αφήστε το μείγμα στο ψυγείο για 3-5 ώρες, να τραβήξει τα μπαχαρικά καλά και περνάμε στο γέμισμα του εντέρου.
Σε ένα χωνί  περάστε στη μύτη του όσο από το έντερο μπορείτε και στο τέλος κάνετε έναν κόμπο, τοποθετείστε μέρος του μείγματος μέσα στο χωνί και πιέστε το με μια κουτάλα σιγά σιγά  και αρχίστε να γεμίζετε το λουκάνικο. Όσο πιο σφιχτά κρατάτε το έντερο στο χωνί και το ελευθερώνετε σιγά σιγά τόσο πιο χοντρά θα  γίνουν τα λουκάνικα σας.
Φτάνοντας το γέμισμα του εντέρου στους 20 πόντους στρίψτε το έντερο μερικές φορές προς μια κατεύθυνση να κλείσει και συνεχίστε να γεμίζετε το επόμενο.
Τέλος αφού τελειώσετε με το γέμισμα αφήστε τα λουκάνικα σε σκιερό και δροσερό μέρος για 24 ώρες να αρχίζουν να στεγνώνουν ή αν δεν έχετε  χώρο, βάλτε τα στην καταψυξη σε μερίδες και χρησιμοποιήστε τα   όταν τα χρειασθείτε.
Προσωπικά όταν τα έκανα δεν έμεινε ούτε ένα να βάλω στην κατάψυξη γιατί πλάκωσαν και οι γείτονες και δεν φτάσανε κιόλας.
 2 κιλά κρέας είναι αρκετά για μια τετραμελή οικογένεια θα κάνει περίπου 2 1/2 κιλά λουκάνικα
Καλή σας όρεξη.

Μπορείτε να μας βρείτε και στο facebook πατώντας ΕΔΩ

No comments:

Post a Comment