Translate

Sunday 21 December 2014

Κουραμπιέδες του μετανάστη

Σήμερα αποφάσισα να κάνω Κουραμπιέδες για τον εξής λόγο.
Δέχτηκα στο inbox μου στο Facebook αρκετά μηνύματα για ατυχείς προσπάθειες κατασκευής κουραμπιέδων στην Ευρώπη, την μια φορά απλώναν  την άλλη τριβόντουσαν και τις περισσότερες φορές δεν είχαν γεύση !!!!
Πήγα λοιπόν για ψώνια και σας παρουσιάζω την συνταγή για να κάνετε  κουραμπιέδες με την ίδια γεύση που  τους τρώμε στην πατρίδα μας.

Μπορείτε να μας βρείτε και στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Υλικά:

325 - 350 γραμμάρια βούτυρο αγελάδας (θα το βρείτε σε όλα τα σούπερ μάρκετ αλλά διαφέρουν τα γραμμάρια στη συσκευασία)
700 - 800 γραμμάρια αλεύρι απλό για όλες της χρήσεις 
200 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
100 γραμμάρια αμύγδαλα  
1 φακελάκι   baking powder
1 σφηνάκι κονιάκ 
3 σταγόνες άρωμα βανίλιας βουτύρου (Υπάρχει σε όλα τα σούπερ μάρκετ)
500 γραμμάρια ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Ο κουραμπιές είναι ένα εύκολο γλυκό αλλά και ταυτόχρονα χρονοβόρο και δεν θα συνιστούσα σε κανέναν να το κάνει αν βιάζετε. 
Είναι ένα γλυκό της υπομονής και αν ακολουθήσετε τα βήματα θα έχετε στο τραπέζι σας μοναδικούς σε γεύση κουραμπιέδες  που σε κανένα μαγαζί δεν θα βρείτε.

Βάζουμε σε ένα ταψί τα αμύγδαλα και τα ψήνουμε στον φούρνο  στους 160 βαθμούς για 5 λεπτά να φύγει η υγρασία.
Προσοχή να μη τα κάψουμε.
Βγάζουμε τα αμύγδαλα,  τα τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα, τα σκεπάζουμε με μια άλλη  και με ένα πλάστη τα πιέζουμε να σπάσουν σε χοντρά κομμάτια.

Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους κρύο και ποτέ σε θερμοκρασία δωματίου το ρίχνουμε στο μίξερ μαζί με τη ζάχαρη άχνη και τα χτυπάμε για 15 λεπτά να γίνουν μια κρέμα σαν τη σαντιγί.
Προσθέτουμε  το κονιάκ,  το baking powder και 3 σταγόνες άρωμα βανίλιας βουτύρου και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά.
Σιγά- σιγά προσθέτουμε και το αλεύρι και συνεχίζουμε να τα ζυμώνουμε για 10 λεπτά ακόμα.
Αν το μίξερ είναι μικρό τα ζυμώνουμε με το χέρι για 15 λεπτά.
Προσθέτουμε και αμύγδαλα και ζυμώνουμε το μείγμα για ακόμα 1 λεπτό. 
Η ζύμη θα είναι μαλακή, δεν θα κολλάει στα χέρια και δεν θα τρίβετε!
Είναι έτοιμη για την κατασκευή του κουραμπιέ !
Μερικές φορές από βιασύνη, ρίχνουμε περισσότερο αλεύρι με αποτέλεσμα η ζύμη να τρίβεται.   Αν σας συμβεί αυτό, ρίξτε ένα σφηνάκι χυμό πορτοκάλι και συνεχίστε το ζύμωμα μέχρι να έχετε μια εύπλαστη ζύμη.
Βάλτε τη ζύμη σε μια λαδόκολλα κι  αφού την απλώσετε  σε πάχος ενός πόντου, κόψτε  με ποτήρι  μισοφέγγαρα ή κάντε μπαλίτσες των 30 γραμμαρίων ιδανικό βάρος για έναν κουραμπιέ. 
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο  στους 170 βαθμούς για 20 με 25 λεπτά ή ανάλογα με τον φούρνο μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Αφήστε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν καλά για 2 ώρες περίπου και  πασπαλίστε τους με τη ζάχαρη άχνη   

Καλές και μυρωδάτες γιορτές σε όλους σας !!!!
        

No comments:

Post a Comment