Translate

Sunday 30 November 2014

Σπιτική Σφολιάτα και γέμιση για Τυρόπιτα ή Κιμαδόπιτα


Το να βρίσκεσαι στο εξωτερικό και να θες να απολαύσεις μια πίτα με σφολιάτα που να θυμίζει την Ελλάδα είναι λιγάκι δύσκολο, γιατί δεν βρίσκεις σφολιάτες τόσο μεγάλες που να μπορούνε να καλύψουν το ταψί της κουζίνας.
Με λίγη προσπάθεια όμως θα μπορέσετε μέσα από αυτή τη συνταγή να κάνετε σφολιάτα μοναδική στη γεύση, χωρίς συντηρητικά και να κάνετε μια πίτα που να σας  θυμίζει μπουγάτσα με κιμά η με τυρί η με ο,τιδήποτε γεύση επιθυμείτε. Το κακό είναι πως η κατασκευή σφολιάτας είναι χρονοβόρα αλλά αν την συνδυάσετε σαν παιχνίδι, αξίζει τον κόπο μόλις βάλετε την πρώτη μπουκιά στο στόμα σας.


Υλικά: (για το φύλο )

1 Κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
1 κουταλιά της σούπας Ξύδι
70 γραμμάρια ελαιόλαδο
400 γραμμάρια νερό παγωμένο 
700 γραμμάρια βούτυρο (2 πλάκες)

Για την Τυρόπιτα:

500 γραμμάρια τυρί φέτα 
2 αυγά
1 πρέζα πιπέρι

Για την Κιμαδόπιτα:

500 γραμμάρια κιμά
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
μαϊντανό ψιλοκομένο 
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μελιτζάνα τριμμένη στον τρίφτη
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, μπαχάρι (προαιρετικά) 
3 κουταλιές της σούπας χυμός τομάτας 

Εκτέλεση: (για την σφολιάτα)

Σε ένα σκεύος ανακατεύομαι το αλάτι με το αλεύρι, προσθέτουμε το λάδι, ξίδι και νερό και ζυμώνουμε καλά το μείγμα για 10 με 12 λεπτά μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική και μαλακή. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό ή αλεύρι κατά το ζύμωμα, διότι όλα τα αλεύρια δεν έχουν την ίδια απορροφητικότητα στο νερό.  Κατά τη διάρκεια του ζυμώματος το βούτυρο παραμένει στο ψυγείο. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με μια πλαστική μεμβράνη να ξεκουρασθεί για μισή ώρα στο ψυγείο.
Μετά κόβουμε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη και ανοίγουμε το κάθε μέρος σε ένα μεγάλο φύλλο πάχος 3 χιλιοστά  και ακολουθούμε τα βήματα όπως στις  παρακάτω φωτογραφίες.


Κόβουμε την μία πλάκα από το βούτυρο σε πάχος 1 χιλιοστά και το βάζουμε στο κέντρο του φίλου.

   Διπλώνουμε την επάνω άκρη του φύλου όπως στη φωτογραφία.

    Κάνουμε το ίδιο και με το κάτω μέρος.
Διπλώνουμε την αριστερή πλευρά μέχρι τη μέση του φύλου.
Κάνουμε και το ίδιο και με τη δεξιά πλευρά.
Ξανά διπλώνουμε το επάνω μέρος μέχρι τη μέση.
Και το ίδιο και από το κάτω μέρος.
 Ξαναδιπλώνουμε τη δεξιά μεριά μέχρι το κέντρο της ζύμης.
Το ίδιο και από την αριστερή.
Γυρίζουμε από την άλλη πλευρά,  πιέζουμε ελαφρά να φύγει ο αέρας, τυλίγουμε με λαδόκολλα και το βάζουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά περίπου.
Συνεχίζουμε τα ίδια βήματα και με το δεύτερο φύλο.
Κάθε μισή ώρα βγάζουμε την ζύμη και με απαλές κινήσεις ανοίγουμε το κάθε φύλλο περίπου στην αρχική του μορφή χωρίς να το πιέζουμε πολύ για να μη βγει το βούτυρο πάνω από το φύλλο,   το διπλώνουμε ξανά με τον ίδιο τρόπο και το ξαναβάζουμε στο ψυγείο.
Συνολικά το ίδιο άνοιγμα το κάνουμε 6 φορές.
Με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε ένα φύλλο με πολλές στρώσεις.
Στο τελευταίο άνοιγμα, ανοίγουμε το φύλλο περίπου 3 χιλιοστά πάχος και το βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί.
Προσθέτουμε την γέμιση της αρεσκείας μας και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο , πιέζουμε τις άκρες να κολλήσει η ζύμη μεταξύ της ή κάνουμε έναν κόθρο.
 Ψήνουμε για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου ή ανάλογα με το φούρνο, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
*Τα κομμάτια που περισσεύουν από τα φύλλα, καθώς στρώσατε το ταψί, μην τα πετάξετε! Μπορείτε να τα πλάσετε ξανά σε μια μπαλίτσα κι αφού το ξαναβάλετε στην κατάψυξη για μισή ώρα, να κάνετε πάλι ένα φύλλο, πάχους 3 χιλιοστών και με αυτό να κάνετε τυροπιτάκια ή κιμαδοπιτάκια.
Ή, μπορείτε απλά, αφού το έχετε ανοίξει σε φύλλο, να το τυλίξετε με μια λαδόκολλα και να το αφήσετε στην κατάψυξη για κάποια άλλη φορά!

Εκτέλεση: (για την Τυρόπιτα)

Σπάμε τη φέτα σε μικρά κομμάτια, ανακατεύουμε τα αυγά και το πιπέρι μαζί με το σπασμένο τυρί και έτοιμη η γέμιση για την πίτα μας.
Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε και λίγο κίτρινο τυρί, οποιοδήποτε τυρί της αρεσκείας σας.






Για την Κιμαδόπιτα:

Σε  αντικολλητικό σκεύος, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Μετά από λίγο προσθέτουμε την μελιτζάνα και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 4 λεπτά. Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να ψηθεί καλά ο κιμάς. Τέλος, προσθέτουμε και τον μαϊντανό και τα μπαχαρικά και μετά από 2 λεπτά την τομάτα. Αφήνουμε να βράσουν και να φύγουν όλα τα υγρά από το σκεύος και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
* Η γέμιση του κιμά όταν είναι να μπει σε σφολιάτα δεν πρέπει να είναι ζεστή γιατί τρυπά το φύλο. Προτιμότερο είναι να είναι σε θερμοκρασία δωματίου η και κρύα .

Καλή σας όρεξη!!!!!

Μπορείτε να μας βρείτε και στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

No comments:

Post a Comment