ΙΣΤΟΡΙΑ
Η παέγια (ισπ. paella) είναι ένα παραδοσιακό φαγητό της Ισπανίας.
Αν και θεωρείται το τυπικό ισπανικό έδεσμα, στην πραγματικότητα η ύπαρξή του μάλλον οφείλεται στο πέρασμα των Μαυριτανών από την Ισπανία. Πρόκειται δηλαδή για συνταγή με αραβικές καταβολές.
Η παέγια στην ουσία είναι ένα πιλάφι από ρύζι με σαφράν, μέσα στο οποίο συνδυάζεται κρέας, ή συνηθέστερα, θαλασσινά και λαχανικά. Συχνά περιέχει κοτόπουλο, χοιρινό κρέας ή κουνέλι (Ανάμικτη Παέγια). Ανά περιοχές της Ισπανίας συναντά κανείς διαφορετικές εκδοχές. Για παράδειγμα, η λεγόμενη «παέγια της Βαλένθια» αποτελείται από ρύζι-σαφράν, λαχανικά, κοτόπουλο και σαλιγκάρια.
Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές: μόνο με θαλασσινά, ή μόνο με κοτόπουλο, η κουνέλι, αναλόγως, με τα λαχανικά. Ό,τι περισσεύει στην κουζίνα, μπορεί να χρησιμοποιείται σε μια νόστιμη παέγια.
• Υλικά
• 5 φλιτζάνια του τσαγιού ζωμός κοτόπουλου
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού σαφράν (κρόκος Κοζάνης)
• 2 λουκάνικα chorizo(ισπανικό χωριάτικο λουκάνικο ), σε χοντροκομμένες φέτες διαγώνια
• 2 φιλέτα κοτόπουλο (περίπου 200γρ), κομμένο σε κομμάτια 3 εκατοστών
• 8 γαρίδες αποφλοιωμένες, τα κεφάλια και τις ουρές τα αφήνουμε άθικτα
• 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
• 1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
• 440g (2 φλιτζάνια) ρύζι Arborio
• 1 ώριμη ντομάτα, ψιλοκομμένη
• 2 κουταλάκια του γλυκού πάπρικα
• 150 γρ (1 φλιτζάνι) αρακάς βρασμένος
Βήμα 1
Προσθέστε το ζωμό και το σαφράν σε μια κατσαρόλα και αφήστε τα να βράσουν σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσουν σκεπασμένα.
Βήμα 2
Εν τω μεταξύ, ζεσταίνετε λίγο λάδι, σε μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το chorizo και σωτάρετε για 1 λεπτό από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσει και το μεταφέρετε σε ένα μπολ. Προσθέστε το κοτόπουλο και μαγειρέψτε το, ανακατεύοντας περιστασιακά, για 5 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Το μεταφέρουμε και αυτό στο μπολ. Προσθέτουμε τις γαρίδες και τις σοτάρουμε, γυρίζοντας περιστασιακά, για 2 λεπτά ή μέχρι οι γαρίδες να πάρουν ένα κόκκινο χρώμα και τις μεταφέρουμε και αυτές στο μπολ. Σκεπάζουμε το μπολ με αλουμινόχαρτο για να κρατήσει ζεστό ότι έχουμε μέχρι τώρα προ ετοιμάσει.
Βήμα 3
Ανεβάζουμε την φωτιά στο δυνατό και προσθέτουμε το κρεμμύδι και την κόκκινη και πράσινη πιπεριά, ανακατεύουμε για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το ρύζι, τη τομάτα και την πάπρικα και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 1 λεπτό. Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. Προσθέστε το ένα τρίτο του ζωμού με το σαφράν και ανακατώστε να αναμειχθούν τα υλικά .
Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το chorizo, και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά ή μέχρι τα υγρά να απορροφηθούν.
Προσθέτουμε το μισό του υπόλοιπου ζωμού και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθεί ο ζωμός.
Προσθέτουμε και τον υπόλοιπο ζωμό και μαγειρεύουμε για 5-10 λεπτά ή μέχρι όλος ο ζωμός να έχει απορροφηθεί. Πασπαλίζουμε με αρακά και προσθέτουμε τις γαρίδες. Κατεβάστε το από το μάτι της κουζίνας. Καλύψτε το με 2 καθαρές πετσέτες και αφήστε το σε μια άκρη για 10 λεπτά ώστε να σχηματιστεί μια κρούστα.
Στάδιο 4
Παέγια, κουτάλα, πιάτα,και καλή σας όρεξη
No comments:
Post a Comment