Translate

Tuesday, 24 December 2013

Μελομακάρονα του μετανάστη

Υλικά:

1     κιλό αλεύρι
 500 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
600 γρ. ηλιέλαιο η καλαμποκέλαιο
1/2  κρασοπότηρο κονιάκ
ξύσμα από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 & 1/2 φακελάκι σόδα μαγειρική
1 φακελάκι baking
1 νεροπότηρο ζάχαρι

1 νεροπότηρο χυμό πορτοκαλιού
1 χούφτα τριμμένα καρύδια


Για το σιρόπι;

500 γρ. μέλι
2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι ζάχαρι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
5-6 κομάτια γαρύφαλλο
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

Σε σκεύος ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking
Στο ποτήρι που έχουμε το κονιάκ ανακατεύουμε την σόδα,  τα ξύσματα του λεμονιού - πορτοκαλιού και την κανέλα.

Σε άλλο σκεύος χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρι, ρίχνουμε το κονιάκ με τα μπαχαρικά. Αφού χτυπηθούν, τα ρίχνουμε στο αλεύρι,
προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή μάζα .
**Το σιμιγδάλι το προσθέτουμε στο τέλος,  αφού έχουμε ανακατέψει όλα τα υλικά και όχι όλο αλλά λίγο κάθε φόρα, ζυμώνουμε και ξανά  προσθέτουμε  και άλλο, μέχρι η ζύμη να σφίξει.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς και τα ψήνουμε για 30 λεπτά ή, ανάλογα με τον φούρνο έως να πάρουν το χρώμα που πρέπει.

Για το σιρόπι

Σε κατσαρόλα τοποθετούμε όλα τα υλικά για το σιρόπι  και τα βράζουμε το πολύ για 10 λεπτά.
Δεν πρέπει να βράσει πολύ ώρα για να μη ζαχαρώσει το σιρόπι και ο χρόνος μετρά από την ώρα που αποθέτεται την κατσαρόλα στο αναμένο μάτι.
Μόλις πάρει μια βράση, κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Ρίχνετε στο  ζεστό σιρόπι,  πάντα κρύα τα μελομακάρονα, τα αφίνετε για 2-3 λεπτά  να μελώσουν και μετά τα τοποθετείτε σε πιατέλα και τα πασπαλίζετε με το τριμμένο  καρύδι και, καλές μελωμένες γιορτές.

** Το σιμιγδάλι μπαίνει στο τέλος για να είναι τα μελομακάρονα  ελαφρώς τραγανά .

Μπορείτε να μας βρείτε και στο facebook  ΕΔΩ

No comments:

Post a Comment