Ζύμη:
600 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό της αρεσκείας σας κομμένο σε κυβάκια κρύο.
150 γραμμάρια Σπορέλαιο
1 κουταλιά του τσαγιού ζάχαρη
1 κουταλιά του τσαγιού αλάτι
15 γραμμάρια baking powder
7 γραμμάρια αποξηραμένη μαγιά
2 αυγά το 1 για τη ζύμη και το άλλο για το άλειμα
150 ml γάλα
Γέμιση:
300 γραμμάρια φέτα* τριμμένη
300 γραμμάρια σπανάκι ψιλοκομμένο
μια πρέζα πιπέρι μαύρο
μια πρέζα πιπέρι κόκκινο
λίγη ρίγανη
ψιλοκομμένο μάραθο, δυόσμο,βασιλικό, μαϊντανό(φροντίστε όλα μαζί να κάνουν ένα ματσάκι)
ένα μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
Εκτέλεση:
Σε ένα σκεύος ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης
και τα αφήνουμε σε μια άκρη.
Στο ζυμωτήριο βάζουμε το βούτυρο, το αλεύρι, το σπορέλαιο από τη μία άκρη το αλάτι και από την άλλη τη ζάχαρη με την μαγιά το baking powder και ζυμώνουμε για 3 λεπτά.
Προσθέτουμε το 1 αυγό και το μισό γάλα και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
Το 2ο αυγό θα το χρειαστούμε στο τέλος να αλείψουμε τις πίτες μας.
Ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και εύπλαστη .
Ίσως να χρειαστούμε λιγότερο ή και περισσότερο γάλα, αναλόγως το αλεύρι .
Παίρνουμε μέρος της ζύμης και ανοίγουμε ένα φύλλο 1,5 χιλιοστά πάχος και με ένα μικρό πιάτο πιέζουμε και κάνουμε οβάλ σχήματα.
Βάζουμε στη μέση με ένα κουτάλι τη γέμιση και κλίνουμε σε μισοφέγγαρα.
Με ένα πιρούνι πιέζουμε τις άκρες να κλείσουν και μετά με τα δάχτυλα πλέκουμε την άκρη σε ένα μικρό και λεπτό κόθαρο.
Αλείφουμε με ένα πινέλο την κάθε πίτα με αυγό και ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά.
Καλή σας όρεξη.
* Μπορείτε να βάλετε και 150 γραμμάρια φέτα και 150 γραμμάρια άσπρο τυρί ή μυζήθρα, ή όποιο τυρί της αρεσκείας σας .
No comments:
Post a Comment