Υλικά:
1 μαγιά νωπή 40. γρ
170 γρ. ζάχαρη
100 γρ. γάλα
70 γρ βούτυρο (όχι μαργαρίνη)
100 γρ. νερό
650 γρ. αλεύρι (τύπου 1050)
5 γρ. μαχλέπι
5 γρ. κακουλέ
2 αυγά για τη ζύμη + 1 αυγό για να αλείψουμε τα τσουρέκια
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Λιώνουμε το βούτυρο σε σκεύος χωρίς να κάψει και προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, το κακουλέ και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να ζεσταθεί χωρίς να κάψει και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Στο τέλος ρίχνουμε και τα αυγά και ανακατεύουμε και πάλι.*
Σε άλλο σκεύος θερμαίνουμε το νερό (χλιαρό) και λιώνουμε τη μαγιά.**
Σε μία λεκάνη τοποθετούμε το αλεύρι και ρίχνουμε το νερό με τη μαγιά καθώς και το γάλα με τα αρωματικά, και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι το μείγμα να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι.
(Προσοχή στην αρχή το ζυμάρι θα κολλάει στα χέρια αλλά δεν χρειάζεται επιπλέον αλεύρι, με το ζύμωμα θα αρχίσει να σφίγγει) ***
Αφήνουμε το ζυμάρι στη λεκάνη σκεπασμένο με 1 πετσέτα να φουσκώσει για πάνω από 3 ώρες.****
Αφού φουσκώσει το πιέζουμε να φύγει ο αέρας το κόβουμε στη μέση και το κάθε μισό του μείγματος το κόβουμε σε 3 ίσα μέρη και πλάθουμε 2 χορταστικά τσουρέκια.
Τα τοποθετούμε σε ταψί αρκετά μακριά το ένα από το άλλο και τα αφήνουμε ξεσκέπαστα για άλλες 3 ώρες περίπου, μέχρι να ξαναφουσκώσουν.
Όταν είναι έτοιμα τα αλείβουμε με ένα πινέλο με ένα αυγό χτυπημένο, προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 160 βαθμούς και τα ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου η όσο να πάρουν το χρυσαφένιο τους χρώμα.****
Καλοφάγωτα!!!!!
* Δεν πρέπει να ζεστάνουμε πολύ το γάλα γιατί θα το προσθέσουμε μετά στο αλεύρι με τη μαγιά.
** Το νερό να είναι χλιαρό γιατί αλλιώς θα καταστρέψουμε τη μαγιά.
*** Θα πρέπει να ζυμώσουμε καλά το μείγμα για τουλάχιστον 15 λεπτά, αυτό θα μας δώσει ένα τσουρέκι γεμάτο ίνες, που δεν θα τρίβετε.
**** Θέλει αρκετή ώρα να φουσκώσει το ζυμάρι και μεγάλη υπομονή.
Υ.Γ.
Το αλεύρι για όλες τις χρήσεις δεν κάνει για τσουρέκια γιατί δεν είναι πλούσιο σε γλουτένη και το τσουρέκι θα τρίβετε την επόμενη μέρα.
Δεν τραντάζουμε τα φουσκωμένα τσουρέκια πριν το ψήσιμο γιατί θα κάτσουν και δεν θα φουσκώσουν.
Αφού βγάλετε τα τσουρέκια από το φούρνο για να γνωρίζετε αν πέτυχε το ψήσιμο, το τσουρέκι θα πρέπει να είναι ελαφρύ.
No comments:
Post a Comment